Det finns många yrken inom djur idag och är du en av de som är intresserade att arbeta med djur, har du många olika jobb att välja mellan. Sverige har även utbildningar som specificerar sig på yrken inom djurhälsa, skötare, uppfödare och många andra inriktningar.

Nästan alla jobb med djur kräver någon slags utbildning, vissa jobb behöver även speciella certifikat eller körkort. Utvalda gymnasieinriktningar eller externa studier kan även hjälpa en att börja jobba med djur.

Generella djurjobb

Arbeta som volontär

Är du intresserad av att arbeta för djurens rättigheter finns det många bra alternativ att välja mellan. Att volontärarbeta kan dessutom visa tecken på att du vill hjälpa djur, vilket sedan kan öka dina chanser att få tillgång till fler arbetsmöjligheter om du vill jobba med djur.

Att få chansen att hjälpa djur är dessutom något som känns väldigt bra att göra. De flesta personer som vill arbeta med djur har insikten att ta hand eller hjälpa våra fantastiska medvarelser. Det finns många djur volontärjobb idag. Tänk på att läsa igenom allt som erbjuds och välj den som verkligen fokuserar på djuret i fråga och välj givetvis alltid ett arbete som du brinner för.

Djurvårdare/djurskötare

Att arbeta som djurskötare är en av de populäraste yrkena för människor som vill jobba med djur idag, speciellt om du vill arbeta med smådjur, hästar eller lantbruksdjur. Det finns olika inriktningar inom djurvårdare och lediga yrken kan du hitta t.ex. hos en veterinär, på ett zoo eller i en djurbutik. 

Djuruppfödare

En djuruppfödare tar hand om djuren varje dag gällande vård, utfodring och skötsel. Det brukar oftast handla om grisar, kor eller fåglar som behöver god omhändertagning. 

Friskvård och rehabilitering av djur

Marknaden inom djurfriskvård är något som växer hela tiden. Det kan handla om t.ex. djur massage, kiropraktik, hundsim eller akupunktur m.fl. Vill du jobba inom detta kan du öppna ett eget företag och sedan inrikta dig på det speciella yrket. 

Du kan studera naturbruksprogrammet med inriktning djur, samt vända dig till många olika föreningar inom just rehabilitering av djur. Naturbruk.se erbjuder många yrkesutbildningar du bör kolla in på om du är intresserad av att arbeta med djur.

Veterinär

Veterinär är också ett populärt yrke många vill arbeta med eller studera till. Det handlar inte bara om att behandla och undersöka djur men även forskning, undervisning, smittskydd och livsmedelssäkerhet. Veterinärer är oftast inriktade inom smådjur, lantbruksdjur eller hästar. 

När du arbetar som veterinär är det viktigt att du har koll på hur djuret hanteras på rätt sätt och att du och djurägaren har en bra kontakt mellan varandra. Information om veterinärstudier hittar du på Sveriges Veterinärförbund

Jobba med hästar

Hästskötare

En hästskötare arbetar mest på en ridskola, ett stuteri eller i ett galopp- eller travstall. Du kommer arbeta med att rida, mocka, rykta och utfodra. Det finns även chans att du hjälper med fölningar och betäckningar. 

Detta är ett rätt tungt arbete och kräver därför god fysik. Det finns enormt många arbetsuppgifter som hästskötare, vilket du säkert kan tänka dig.

Hästfriskvårdare

En hästfriskvårdare tar hand om rehabiliteringen av hästar och är idag en bransch som växer sig större och större. Precis som vi människor, behöver även hästar skötas om, speciellt om en olyckor sker och hästen behöver rehabiliteras. 

Föd upp hästar

En hästuppfödare är också ett populärt yrke som många är intresserade av. Här är det meningen att du har stenkoll på hästar och allt från försäljning, hästhållning och hästvård. De flest hästuppfödningar som finns idag har oftast gått i arv i flera generationer och det brukar krävas många och höga investeringar om man vill starta upp en hästuppfödning.

Pedagogik- och ridlärare

De flesta hästintresserade ser ridlärare som det vanligaste yrken att studera till och arbeta som. När du arbetar som ridlärare behöver du lära dig allt om förhållandet mellan människa och häst, tillsammans med pedagogik. De flesta arbetsuppgifterna handlar om att ta hand om ridlektioner och planera lektionerna. 

Smådjursuppfödare

De flesta människor som arbetar med att föda upp smådjur som katter, hundar eller andra djur brukar ofta ha arbetat inom djuromvårdnad

Arbetsuppgifter som en smådjursuppfödare handlar om att ta hand om djuren, arbeta på ett hunddagis eller ett kattpensionat eller på t.ex. ett hundtrim.

Jobba på ett lantbruk

Lantbrukare
Det är tack vare våra bönder som gör att vi har mat på middagsbordet. Arbetar du som lantbrukare eller bonde tar du hand om växtodlingen och djuren. 

Du kommer även använda maskinerier som hjälper dig, som t.ex. fodermaskiner och mjölkrobotar. Vill du arbeta som bonde kan du välja två inriktningar, antingen för småskaligt lantbruk eller storskaligt lantbruk.

Lantmästare
Vill du arbeta tillsammans med lantbrukare, men är du mer intresserad av ledarskap och rådgivning? Då kan yrket lantmästare vara värt att kolla in på. Det finns vissa lantmästare som arbetar på lantbruket, eller så har man en egen gård. Du hittar bra information om just lantmästare på lantmästarförbundet

Avbytare
Du som gärna vill arbeta som lantbrukare men som inte har en gård, kan i så fall kolla in yrket avbrytare. Det betyder att du tar hand om djuren när lantbrukaren är sjuk, har semester eller arbetsstopp. Tänk på att du kommer behöva göra samma sak som lantbrukaren gör, men du arbetar inte med det på heltid.

Biodlare
Arbetar du som biodlare tar du hand om alla bin och har koll så att de producerar honung så gott de kan. Bin är superviktiga för vårt ekosystem och för lantbruket, dessutom har honung en stor efterfrågan. Är du intresserad av bin eller honung är detta givetvis jobbet för dig.

Jobba med hundar

Hunddagis
Idag är det många hundägare som behöver hjälp att passa sina hundar. Idag skapas det fler och fler hunddagis och efterfrågan på bra personal ökar hela tiden. 

Arbeta på ett hunddagis, som hundrastare eller på ett hundpensionat om du älskar hundar! De flesta som arbetar inom dessa yrken har en enskild firma eller eget företag.

Hundfriskvårdare
Alla hundar som finns idag behöver också tas hand om och friskvård inom djur är en växande bransch. Idag kan du arbeta på t.ex. ett hundsim eller hundmassage. Många hundägare vill erbjuda den allra bästa servicen till sina kunder. Vi alla vill att djuren ska må bra och en hundfriskvårdare omhändertar helt enkelt just hundar.

Naturbruksprogrammet går utmärkt att studera inom detta, det finns dessutom många utbildningar som inriktar sig på mer specifika friskvårdsjobb för hundar.

Hundförare
Hundar är inte bara husdjur utan används även i professionella positioner som på vaktbolag, inom vården, hos tullen och inom polisen. För att dessa hundar ska kunna arbeta med sina positioner behöver de tränas upp i sina gemensamma uppgifter. 

Kategorier: Djur

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *