Det kan vara lockande att köpa hund via en köp- och säljsajt, men är det verkligen en bra idé? Det finns flera anledningar till varför det är mycket bättre att köpa din nya familjemedlem från en uppfödare. Även om det kostar lite mer i inköp kan du låna utan säkerhet enkelt och tryggt och du vet precis vad du får för pengarna.

Trygghet

Uppfödare som är anslutna till Svenska Kennelklubben arbetar under strikta krav och regler. Om du köper en hund direkt från en uppfödare kan du vara trygg. Du kommer att veta säkert att din hundvalp är minst 8 veckor gammal när den levereras. Då har den genomgått en besiktning hos veterinären. Du kommer också att få ett köpeavtal och ett registreringsbevis. Dessutom är uppfödaren ofta en väldigt bra tillgång om du har frågor. De har bred erfarenhet och stor kompetens, särskilt när det gäller just den hundrasen du vill ha.

Köper du en hund på exempelvis Blocket vet du inte vilka vaccinationer den har fått, eller om den ens någonsin har träffat en veterinär. Du vet inte heller om den är insmugglad från en oseriös verksamhet i något annat land.

För hundens bästa

Uppfödare som är anslutna till Svenska Kennelklubbens avlar på ett sätt som är hållbart på lång sikt. Målet är att alla raser ska vara friska och starka. När du köper din hund genom en uppfödare vet du precis vad du får.

Eftersom olika hundraser har olika egenskaper är det oerhört viktigt att du väljer en hundras som passar din livsstil. Du kanske vill ha en hundras som inte kräver så mycket motion och gillar att slappa i soffan? Då är det inte så lämpligt om du köper en ras som helst arbetar hårt ute i kylan – eller tvärtom.

När du köper en hund på en köp- och säljsajt så vet du faktiskt aldrig med säkerhet vad det är för hund. Även om de lovar att hundvalpen är renrasig så är den med allra största sannolikhet inte det, om den inte har en giltig stamtavla. Dessutom kan det vara ganska svårt att avgöra vilken ras en valp tillhör när de är 5-6 veckor gamla.

Ekonomi vid hundköp

Även om det kan kosta betydligt mer att köpa en renrasig hund än en blandras, så gäller det att tänka långsiktigt. Om du köper en rashund vet du att du får en frisk hund utan medfödda problem. Det kan spara dig tiotusentals kronor i veterinärkostnader genom åren. Det är alltså smartare att lägga mer pengar på själva inköpet för att minska risken för att behöva spendera mer senare. Om du behöver ta ett lån just när din nya familjemedlem är redo för leverans, kan det ändå vara det bästa alternativet.

Att köpa en hund innebär ju faktiskt att du skaffar en ny familjemedlem som du måste ta hand om varje dag så länge den lever. Om du inte vill eller kan köpa en hund av en uppfödare, eller om du vill ha en blandrashund, är det bästa alternativet att adoptera en hund från någon som omplacerar hundar. Det är tryggt och säkert. Alla hundar får genomgå en veterinärbesiktning, och deras beteende utvärderas grundligt så att de ska kunna matchas så bra som möjligt med en ny ägare.

Kategorier: Djur

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *