Idag dödas det över 100 miljoner olika svenska djur varje år, bara i Sverige. Runt 44% av alla grisar och kor behöver övernatta på slakteriet och 60% av alla får. Miljön i ett slakteri är väldigt skrämmande, speciellt när ett levande djur behöver spendera en längre tid där.

I slakteriet får kossorna stå i väldigt små boxar, där de inte har möjlighet att röra sig. Grisar kommer oftast från olika lantgårdar, vilket betyder att de kan börja bråka och skapar slagsmål med varandra, som kan leda till både skador och social orolighet. Det kan ske att djuren inte blir matade under en längre tid och den mat som djuren får på ett slakteri är minimal.

Bedövas djuren innan de slaktas?

Vad för slags bedövning ges till djur innan de mördas på ett slakteri? Bedövningen kan ges på tre olika sätt och det är antingen genom gas, från en elchock i hjärnan eller genom ett kraftigt slag mot huvudet, med t.ex. en slaktmask. 

Vilken ”bedövning” som används beror på vad för slags djur som ska avlivas samt hur stort djuret är. När de större djuren ska föras in i slakteriet till bedövningen, är det många som blir brutalt behandlade för att gå fram i ledet. De får både slag mot huvudet, elektriska chockar med elpåfösare, för att bara nämna några få medel som används för att få djuren att ta sig från punkt A till punkt B.

Vad är en slaktmask och hur fungerar den?

En slaktmask användes förr i tiden som ett bedövningsverktyg vid slakt och bedövning av husdjur. De äldre verktygen var skapade i trä, tillsammans med en rörlig plugg. Den lades mot huvudet och när man med en hammare slog på masken, slog man in pluggen som då trängdes in i hjärnan på djuret. Verktyget utvecklades fortsatta varianter på slaktmasken, som slagmasken, skjutmasken och till sist ersatte bultpistolen verktyget istället. 

Slakteri i Sverige

Innan bedövningen utförs av en slaktare är det många djur i Sverige under slakteriet, som blir fasthållna inför begreppet. Kycklingar, ankor, höns, gäss och kalkoner under 20 kg hängs upp, vid liv, innan de elbedövas. De större djuren ställs oftast in i en bedövningsbox, där huvudet blir fasthållen med t.ex. en grimma. 

Alla KRAV märkta djur i Sverige har speciella krav och regler för just slakt, dock är de inte så stora skillnader mot resterande slakt som sker. Det finns KRAV-märkta djur som transporteras i åtta timmar, som övernattar på slakteriet, bedövningar som är plågsamma används, fåglar hängs upp levande och under grisslakt får grisarna bedövning via koldioxid. Slakt utan någon bedövning är helt förbjudet i Sverige.

Det är inte många som vet hur djur slaktas idag och ju fler som får information om grymheten som djuren utsätts för, desto bättre. Tyvärr går det alldeles för långsamt för att se någon förändring än, men vi ger inte upp och vi kommer fortsätta kämpa för djurens rättigheter och förhoppningsvis kan vi se någon slags förändring så småningom.

Kategorier: Djur

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *