En veterinär är ett yrke som arbetar med att behandla och ta hand om djur som antingen är sjuka eller varit med i en olycka, genom att arbeta på ett djursjukhus eller djurklinik.  Veterinärens arbetsuppgifter kan även handla om livsmedelskontroller, laboratoriearbete, hälsa och forskning av djur. 

Idag kan du arbeta antingen som en privatanställd eller en statligt anställd veterinär, med eller utan klinisk inriktning. Det finns dessutom veterinärer som arbetar på slakterier och de som har hand om t.ex. förvaltning och administration i på kliniken eller sjukhuset. Är du intresserad av att arbeta som veterinär för exotiska djur, finns det fortfarande en chans för dig även om du studerar i Sverige. Det spelar egentligen ingen roll vad för slags släkte som djuret är av och möjligheterna är alltid tillgängliga.

Vad krävs för att bli veterinär?

För att du ska få arbeta som en veterinär, krävs det först någon slags utbildning som inriktar sig på just djur och natur. Är det en gymnasieutbildning du letar efter är det bästa alternativet Naturvetenskapsprogrammet, med fokus på Naturvetenskap. När du studerar denna linje får du alla nödvändiga betyg som krävs. Därefter finns det universitetsprogram som inriktar sig på just veterinärer, lantbruk, djurvård o.s.v…

Det finns även extra studier som du kan välja utöver hela utbildningar, som inriktar sig på det speciella området eller djuret du är intresserad av att arbeta med. Du kan hitta information om alla kurser online genom en snabb sökning på internet.

Hur blir man veterinär?

Har du den utbildning och/eller erfarenhet som krävs, är det bara ansöka om ett jobb. Du kan hitta lediga tjänster direkt på djurkliniken som du är intresserad av att jobba på. De flesta verksamheter, som veterinär i Stockholm och många andra företag, lägger upp sina lediga jobb direkt på sin hemsida. Du kan även kolla in på t.ex. Arbetsförmedlingen eller motsvarande jobbannons hemsidor som lägger upp lediga jobb frekvent, för att där se om det finns något ledigt yrke inom veterinär.

I Sverige finns det idag fem olika inriktningar inom veterinäryrket. Du kan antingen arbeta inom grisens, hästens, nötkreaturens eller smådjurens sjukdomar, alternativt fokusera på livsmedel. Det är idag runt 90 människor varje år som blir certifierade veterinärer, dock fortsätter många sitt arbetsliv inom EU och vi har även många från utlandet som arbetar som veterinärer i Sverige. Det finns därför alltid möjlighet för dig att hjälpa djur och arbeta som veterinär även om arbetet ligger i ett annat land.

Vad tjänar en veterinär?

Idag tjänar en veterinär en månadslön på runt 29.000 kronor – 35.000 kronor beroende på arbetsområde och var jobbet är beläget. När du har arbetat inom yrket i cirka 10 år, kommer medellönen ligga på runt 40.000 – 54.000 kronor per månad. Detta är givetvis uträknat innan skatt. Detta är bara ungefärliga siffror och summan kan ändra sig beroende på var du arbetar, samt om det är på en privat eller statligt ägd klinik.

Kategorier: Djur

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *